ارزش عمر و راه هزينه آن، ص: 275
حاج آقا حسين می فرمودند: شب چهار شنبه به مسجد جمكران رفته بودم. آن مسجد قديمی كه چقدر با روح و با معنويت بود. چه كسانی آنجا نماز خواندند. من خودم چه نمازهايی و چه حال هايی را آنجا ديدم و چه دعاهايی را ديدم كه مستجاب شد.
گفت: نماز صبحم را در آنجا خواندم و پياده به قم برگشتم. نزديك ظهر بود، گفتم: كنون كه تا اينجا آمده ام، بروم جمالِ «جمال السالكين» حاج ميرزا جواد آقای ملكی تبريزی را زيارت كنم. كار ديگری نداشتم، فقط می خواستم بروم تا ايشان را ببينم، چون انسان با ديدن اين چهره ها، به ياد خدا می افتد.
ديدن چهره های الهی
وقتی به پيغمبر صلی الله عليه و آله عرض می كنند: با چه كسانی رفاقت كنيم؟ سه خصوصيت برای رفيق بيان می كنند. باب معاشرت و رفاقت خيلی مهم است. قرآن مجيد و روايات، افقی بسيار نورانی در برابر ما باز كرده اند كه فوق العاده مهم و تماشايی است. من در طول دو سال به دنبال اين آيات و روايات بودم، و كتابی به نام «معاشرت» را تأليف كردم كه می توانند مؤمنان راه و روش رفاقت و معاشرت را در آن كتاب بيابند.
اين روايت در آن كتاب آمده است كه سه ويژگی را حضرت می فرمايد:
نخست اين كه:
«يُذَكّركُم اللّهُ رُؤيَتُهُ» «1»
وقتی او را می بينيد، شما را به ياد خدا بيندازد. در او را خدا را ببينيد.
______________________________ (1)- بحار الأنوار: 14/ 331، حديث 71؛ عوالی اللآلی: 4/ 78، حديث 72؛ «قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صلی الله عليه و آله قَالَتِ الْحَوَارِيُّونَ لِعِيسَی يَا رُوحَ اللَّهِ مَنْ نُجَالِسُ قَالَ مَنْ يُذَكِّرُكُمُ اللَّهَ رُؤْيَتُهُ وَ يَزِيدُ فِي عِلْمِكُمْ مَنْطِقُهُ وَ يُرَغِّبُكُمْ فِي الآْخِرَةِ عَمَلُهُ.»