ارزش عمر و راه هزينه آن، ص: 387
چندين برابر آن زيان را با به دست آوردن منفعت، در صدد جبران خواهند بود.
آية الله العظمی بروجردی و جبران زيان احتمالی
البته من نمی دانم، اين كه می خواهم برای شما بگويم، اسم آن را می شود زيان گفت يا نه. اما به قدری روح اين بزرگواران لطيف و آينه وجودشان صاف است كه گاهی اين را برای خود زيان می دانند. شايد تلنگری كه به كسی خورده، تلنگر محبت بوده، اما همين تلنگر را تحمل نمی كنند و به شدت به جبرانش برمی خيزند.
شايد نگاهی كرده باشند كه نشود گفت اين نگاه، نگاه زيان داری بوده است، يا كلمه ای گفته باشند كه نشود گفت اين كلمه، زيان دار بوده است.
اكنون آنچه كه اتفاق افتاده را برای شما ذكر كنم، ببينيد به نظر شما زيان است، يا نه؟ ولی آنها زيان حساب می كردند و در جبران آن نيز غوغا كرده اند.
روحانی باسوادی كه در پايين شهر قم امام جماعت و مورد توجه مردم نيز بود و هر روز نيز در درس آيت الله العظمی بروجردی رحمه الله شركت می كرد. مرحوم آقای بروجردی نيز او را می شناخت و به او عنايت داشت. از چهره های علمی بود كه در درس، با آيت الله العظمی بروجردی مباحثه می كرد و ايشان نيز جواب می دادند.
روزی در اوج درس، به درس آيت الله العظمی بروجردی ايرادی وارد كرد، ايشان جواب دادند، دوباره به جواب آيت الله العظمی بروجردی ايراد كرد، ايشان دوباره جواب دادند، بار سوم آمد ايراد بكند، مرحوم بروجردی اخم مختصری در ابرو انداختند و مقداری صدای خود را بالا بردند و به او فرمودند: كافی است.
همين. چند لحظه از درس گذشت، هنوز نيم ساعت ديگر بايد ايشان درس را ادامه می دادند، قطع كردند.
باز تكرار می كنم؛ آن افرادی كه روحيه لطيفی دارند، وصل هستند، آينه باطن آنان از زنگار پاك است، تحمل زيان را ندارند و در جبران آن نيز به گونه ای جبران