ارزش عمر و راه هزينه آن، ص: 270
رسول خدا صلی الله عليه و آله را به انديشه، تفكر و تعقّل در كار، فعل، تدبير و برنامه های خودش دعوت كرده است.
چرا كه سازمان خرد و عقل ما را خداوند به گونه ای آفريده است كه در برابر منطق، حق، علم و نور تسليم است و زمينه ای برای ايجاد اشكال، ايراد، شك و ترديد در برابر حقايق برای سازمان عقل و خرد ما وجود ندارد. چون اگر عقل اين گونه نبود، هيچ حقی در اين عالم برای ما اثبات نمی شد و ما حتی نسبت به ضروريات و حقايق اصيل عالم دچار اضطراب و ترديد بوديم.
پيامبر صلی الله عليه و آله در قله يقين
خداوند در آيات آخر سوره بقره، پيغمبر اسلام صلی الله عليه و آله و اهل ايمان را در چه قله ای نشان می دهد:
«آمَنَ الرَّسُولُ بِما أُنْزِلَ إِلَيْهِ مِنْ رَبِّهِ وَ الْمُؤْمِنُونَ كُلٌّ آمَنَ بِاللَّهِ وَ مَلائِكَتِهِ وَ كُتُبِهِ وَ رُسُلِهِ» «1»
ايمان پيغمبر صلی الله عليه و آله را اعلام می كند و به رخ ما می كشد. آنچه كه بر پيغمبر صلی الله عليه و آله نازل شد، او باور كرد. چرا كه سازمان عقل ايشان به گونه ای آفريده شده است كه در مقابل دليل، برهان و منطق تسليم است و هيچ راهی برای ورود به شك، ترديد و وسوسه برای خود نمی بيند.
انسانی كه خورشيد را با چشم می بيند، حرارت آن را حس می كند، حركت زمين به دور خورشيد و به دور خودش را می داند، چگونه دچار وسوسه شود و نسبت به خورشيد و حرارت آن و حركت زمين و اثرگيری آن شك كند؟
اگر سازمان عقل به گونه ای آفريده شده بود كه در برابر دليل، برهان، حق و ضروريات تسليم نشود و زمينه باور دل را بعد از معرفت فراهم نكند، آن وقت
______________________________ (1)- بقره (2): 285؛ «پيامبر به آنچه از پروردگارش به او نازل شده، ايمان آورده، و مؤمنان همگی به خدا و فرشتگان و كتاب ها و پيامبرانش، ايمان آورده اند.»