ارزش عمر و راه هزينه آن، ص: 242
لزوم اهتمام به معرفت يابی
نخست بايد خدا را با اين دعای جوشن كبير نگاه كرد، دعايی كه مرسوم شده در ماه رمضان می خوانند، اما بهتر اين بود كه به جای اين كه در سه شب احياء، جوشن كبير بخوانند، عالمی را می آوردند كه يك بندِ ده قسمتی آن را به مردم توضيح می داد كه بفهمند خدا كيست. با اين الفاظ عربی خشك كه نمی توان خدا را شناخت.
بايد خدا را كه نازل كننده قرآن است، شناخت. بايد قرآن را كه نازل شده، شناخت؛ اين چيست كه پروردگار عالم آن را از عمق علم خود آشكار كرده است؟
اين واقعاً يك مشت الفاظ عربی است؟ يا علم، حكمت، فلسفه، حقيقت خالص است؟ تكوين، تشريع، دنيا و آخرت است. قرآن را بايد شناخت و ظرف آن- قلب پيامبر صلی الله عليه و آله- را بايد شناخت كه اين قرآن به چه كسی نازل شد و او كيست؟
شناخت پيامبر صلی الله عليه و آله از طريق اميرالمؤمنين عليه السلام
ما اگر بخواهيم پيغمبر صلی الله عليه و آله را بشناسيم، هزاران جاده را بايد طی كنيم كه من تنها يك جاده آن را می گويم. اين قدر بدانيد كه پيغمبر صلی الله عليه و آله از نظر عقل، علم، ادب، تربيت، كمال شخصيتی است كه حاصلی مانند علی بن ابی طالب عليه السلام ساخته است. ساختن علی عليه السلام كار يك نفر در اين عالم بوده، آن هم فقط پيامبر صلی الله عليه و آله، اگر كس ديگری می توانست، خدا علی عليه السلام را به دست او می داد. هيچ سازنده ای از زمان آدم عليه السلام تا آن زمان نبود كه بتواند، علی عليه السلام را بسازد. علی عليه السلام پرورش يافته پيغمبر است.
«الرَّحْمنُ* عَلَّمَ الْقُرْآنَ* خَلَقَ الْإِنْسانَ» «1»
______________________________ (1)- الرحمن (55): 1- 3؛ « [خدای ] رحمان* قرآن را تعليم داد.* انسان را آفريد.»