ارزش عمر و راه هزينه آن، ص: 313
پی نوشت ها
تعقّل برای هزينه عمر
اهل انديشه از ديدگاه اسلام
20
يزد، مسجد ملااسماعيل دهه دوم محرم 1384
الحمدلله رب العالمين و صلّی الله علی جميع الانبياء والمرسلين
و صلّ علی محمد و آله الطاهرين.
از آيات قرآن و روايات استفاده می شود كه: اهل فكر، انديشه، عقل، هوشياری و بصيرت، هيچ سرمايه ای را از دست نمی دهند و نمی گذارند در سرمايه ای كه در اختيار دارند، دچار زيان، ضرر و خسارت شوند. با هر سرمايه ای كه خدا به آنها عنايت كرده است، به تجارت صحيح و كسب سالم برمی خيزند و از طريق اين تجارت و كسب، سود ابدی و منفعت دايمی را برای خود تضمين می كنند.
اهل فكری كه در قرآن آمده است و اهل تعقلی كه روايات می گويند، انديشه دارانی كه معارف الهيه از آنها ياد می كنند، در كتاب خدا برای آنها دو نشانه و علامت- در سوره مباركه زمر- بيان می كند و خداوند در اين دو آيه، به وجود مبارك پيامبر عظيم الشأن اسلام صلی الله عليه و آله فرمان می دهد كه به اينان از جانب من مژده و بشارت بده.
در آيات ديگر بيان می كند كه مژده و بشارت خدا به دو حقيقت است:
نخست: حقيقت مادی كه مربوط به عالم آخرت كه عبارت از بهشت است و حقيقت ديگر نيز معنوی است، كه در قرآن مجيد، از اين حقيقت- در سوره مباركه توبه- تعبير به «رضوان اكبر» «1» می شود.
شخصيت هايی مانند صدرالمتألهين، در نوشته های خود مانند «اسرار الآيات»
______________________________ (1)- توبه (9): 72؛ « «وَعَدَ اللَّهُ الْمُؤْمِنِينَ وَ الْمُؤْمِناتِ جَنَّاتٍ تَجْرِي مِنْ تَحْتِهَا الْأَنْهارُ خالِدِينَ فِيها وَ مَساكِنَ طَيِّبَةً فِي جَنَّاتِ عَدْنٍ وَ رِضْوانٌ مِنَ اللَّهِ أَكْبَرُ ذلِكَ هُوَ الْفَوْزُ الْعَظِيمُ »: خدا به مردان و زنان با ايمان بهشت هايی را وعده داده كه از زيرِ [درختانِ ] آن نهرها جاری است؟ در آن جاودانه اند، و نيز سراهای پاكيزه ای را در بهشت های ابدی [وعده فرموده ] و هم چنين خشنودی و رضايتی از سوی خدا [كه از همه آن نعمت ها] بزرگ تر است؛ اين همان كاميابی بزرگ است.»