ارزش عمر و راه هزينه آن، ص: 303
زندگی می كردند، اهل دنبال كردن معيشت، ازدواج، خانه و زندگی بودند، رشته های كسب حلال داشتند و انسان هايی نبودند كه برای سالم هزينه كردن عمر از همه ببُرند، گوشه نشين شوند و تنها به عبادت خو داشته باشند و به يك رشته از عبادت قناعت كنند، بلكه انسان های جامعی بودند كه خود را بر سر سفره پروردگار از همه عنايات بهره مند می كردند و اهل محروم كردن خود از الطاف خدا نبودند و فكر غلطی برای رشد و كمال نداشتند و می دانستند كه هيچ گاه حركت به سوی پروردگار، با محروم كردن خود از طيّبات و رزق الهی و از حركت های مثبت همراه نيست.
ابوذر، الگويی برای هزينه صحيح عمر
يكی از آن چهره ها كه به عنوان سرمشق می شود به او نگاه كرد، كه عمر خويش را به صحيح ترين و زيباترين شكل، در سايه هدايت پروردگار و پيغمبر اسلام صلی الله عليه و آله و امام معصوم عليه السلام هزينه كرد و با اين شكل هزينه كردن عمر، به همان تجارت و كشتی نجات وصل شد، وجود مبارك «ابوذر غفاری» است كه وجود مقدس حضرت صادق عليه السلام او را همراه با دو ويژگی معرفی می كند.
البته ويژگی او منحصر به اين دو مسأله نبوده، بلكه ويژگی های ديگری نيز داشته است كه از زبان پيغمبر صلی الله عليه و آله و اميرالمؤمنين عليه السلام بيان شده است.
اين مجموعه ويژگی ها سبب شد كه سرمايه عمر او صحيح هزينه شود و در حقيقت تجارتی شود كه سودش ابدی است و زراعتی شود كه محصول آن خشك نشدنی است.
ويژگی های ابوذر
امام صادق عليه السلام به ياران خود فرمودند: