ارزش عمر و راه هزينه آن، ص: 192
«ما مِن حَركةٍ الّا وَ انتَ مُحتاجٌ فِيها الی مَعرِفَةٍ» «1»
اين جمله خيلی پرقيمت است و فكر نمی كنم فرهنگ های ديگر، حتی فرهنگ های علمی، نمونه اين جمله را داشته باشند. به كميل می فرمايد:
هيچ حركتی در زندگی برای تو به وقوع نمی پيوندد، مگر اين كه در آن حركت، نيازمند به معرفت می باشی تا براساس معرفت حركت و زحمت تو هدر نرود.
اين درس برای همه مردان و زنان است. فرقی نمی كند. بانوان نيز بايد به اين معنا توجه داشته باشند. چه آنهايی كه در خانه، خانه دار هستند و شوهرداری و بچه داری می كنند و چه آنهايی كه بيرون كار می كنند. بايد اين نكته را توجه داشته باشند كه قدم و حركتی را منهای معرفت برندارند كه خدای نكرده فردای قيامت در جهنم با زن حضرت نوح و زن حضرت لوط همنشين نشوند. اگر همه انسان ها براساس معرفت قدم بردارند، مغازه فساد در همه زمينه ها تعطيل می شود.
عصر ظهور، عصر معرفت
ائمه اطهار عليهم السلام می فرمايند:
روز ظهور امام دوازدهم عليه السلام كه دست بابركت ايشان روی سر مردم دنيا می آيد، يعنی قدرتش همه دنيا را پر می كند، عقل ها همه پخته می شود، همه عالِم، با معرفت و آگاه می شوند و اهل معرفت براساس آن علم و پختگی زندگی می كنند.
يعنی به حالی می رسند كه برای زندگی كردن، كمترين نيازی به هيچ گناهی احساس نمی كنند.
ديگر چنين زمينه ای وجود ندارد كه بگويد: همه دارند می برند، چرا ما نبريم؟
همه دارند می خورند، چرا ما نخوريم؟ همه ماهواره دارند، چرا ما نداشته باشيم؟
همه بدحجاب شدند، چرا ما باحجاب بيرون برويم و خجالت بكشيم؟ اصلًا زمينه اين مسايل كور و نابود می شود. چون آدم با معرفت، وزين، با ادب، سالم و با
______________________________ (1)- مستدرك الوسائل: 17/ 267، باب 7، در ضمن حديث 21302؛ بحار الأنوار: 74/ 414، باب 15؛ در ضمن حديث 38؛ تحف العقول: 171.