فارسی
چهارشنبه 23 آبان 1403 - الاربعاء 10 جمادى الاول 1446
قرآن کریم مفاتیح الجنان نهج البلاغه صحیفه سجادیه

ارزش عمر و راه هزينه آن، ص: 60

«لَئِنْ كَفَرْتُمْ إِنَّ عَذابِي لَشَدِيدٌ»

در قرآن، تعبير عذاب شديد كم آمده است كه مواردش خاصّ است.

ناسپاسی قوم سبأ

اين عذاب شديد، دو شكل عذاب است كه اسم نوع اول، عذاب استيصال است كه در قرآن، به اين عذاب زياد اشاره شده است. «1» جای عذاب استيصال در دنياست؛ يعنی شخص را به بلايی گرفتار می كنند كه راه خروج از آن به روی او بسته باشد و هيچ راهی برای خروج نداشته باشد.

قرآن مجيد ملت هايی را اسم می برد كه براساس ناسپاسی، دچار اين عذاب استيصال شدند. شما نگاهی به آيات سوره مباركه سبا بيندازيد. داستانی را از مملكت سبا و آبادی آن مملكت و فراوانی ارزاق و ميوه های آنها ذكر می كند كه گويا گوشه ای از بهشت را دارد تعريف می كند. «2» خدا در قرآن می فرمايد: دو طرف تمام خيابان ها، كوچه ها و جاده هايی كه به مناطق نزديك كشيده شده بود، انواع درختانِ پرميوه وجود داشت كه مردم گاهی برای عبور از اين جاده ها، مجبور بودند مواظب سر خود باشند كه ميوه های زيادی كه خودش جدا می شد، روی سر آنان نريزد و بخور آن را نداشتند، چون تمام خانه ها پر از نعمت بود.

برای آبياری باغ ها، زمين های زراعتی، خيابان ها و كوچه ها، كاری جالب كرده بودند؛ تمام آب های فراوان منطقه را با ساختن سدّ عظيمی به نام سدّ «ارم» مهار كرده بودند. ميليون ها ليتر آب خوشگوار پشت سدّ بود و به همه جا كانال كشی كرده بودند و تمام اين باغ ها و باغستان ها و درختانِ دو طرف جاده ها را آب می دادند.

خدا در قرآن كريم از اين مملكت تعريف های زيادی می كند. چند پيغمبر

______________________________
(1)- عذاب استيصال؛ از آن دسته عذاب های شديد و دردناك است كه موجودی از ريشه و بن برچيده و نابود می شود.

براساس آيات قرآن، قوم نوح، لوط، هود، صالح، قوم فرعون و عاد و ثمود به عذاب استيصالی نابود شده اند.

(2)- اشاره به آيات سبا (34): 15- 17؛ «يقيناً برای قوم سبا در جای اقامتشان نشانه ای [از قدرت و رحمت خدا] وجود داشت، دو باغ از طرف راست و چپ. [گفتيم:] از رزق و روزی پروردگارتان بخوريد، و برای او سپاس گزاری كنيد، سرزمينی خوش و دلپذير [داريد]، و پروردگاری بسيار آمرزنده* ولی [آنان از سپاس گزاری در برابر نعمت، و از فرمان ها او و دعوت پيامبرشان ] روی گرداندند، در نتيجه سيل [ويران گر] «عرم» را بر ضد آنان جاری كرديم [كه دو باغ آباد راست و چپ منطقه را نابود كرد]، و ما آن دو باغ پر حاصلشان را به دو باغستانی تبديل كرديم كه دارای ميوه هايی تلخ و درخت شوره گز و چيزی اندك از درخت سدر بودند!!* اين [سيل ويران گر] را در برابر كفرشان به آنان كيفر داديم. آيا جز كفران كننده را كيفر می دهيم؟»




پر بازدید ترین مطالب سال
پر بازدید ترین مطالب ماه
پر بازدید ترین مطالب روز



گزارش خطا  

^