ارزش عمر و راه هزينه آن، ص: 22
«من يحاسب الحساب يوم القيامة؟» «1»
متولی حساب در روز قيامت و قاضی كيست؟ پيغمبر عظيم الشأن اسلام صلی الله عليه و آله فرمودند: خدا. آن عرب خنده ای كرد و رفت.
پيغمبر اكرم صلی الله عليه و آله فرمودند: او را صدا كنيد. كسی دويد و گفت: برگرد! پيغمبر صلی الله عليه و آله شما را می خواهد. برگشت. رسول خدا صلی الله عليه و آله فرمودند: من حرف خنده داری زدم؟
تو پرسيدی كه متولی حساب در روز قيامت كيست؟ من نيز گفتم: خدا.
گفت: آقا! من از اين جواب شما خيلی خوشحال شدم، خنده ام از خوشحالی است. فرمودند: چرا؟ ببينيد اين عرب بيابانی چقدر زيرك، عاقل و فهميده بود و چقدر خدا را در عين بی سوادی خوب شناخته بود؛ يعنی آن مغز دين را نسبت به خدا فهميده بود.
او اين جمله را گفت كه: خنده و خوشحالی من برای اين بود كه:
«الكَرِيمُ اذا قَدَرَ عَفَا»
حساب ما دست كسی است كه هم كريم است و هم با گذشت؛ و كريم هنگامی كه در موضع قدرت قرار می گيرد، با عفو و گذشت رفتار می كند. پيغمبر اكرم صلی الله عليه و آله فرمودند: خوب فهميدی.
حسابگر ما در روز قيامت، خدای كريم است. كريمی كه كرم و گذشتش بی نهايت است.
خيلی از جاها، جای گذشت است، ولی مردم گذشت نمی كنند. گاهی جای گذشت است، اما حتی شخص متدين، عالم، دانشمند و با محبت گذشت نمی كند، ولی وجود مقدس پروردگار، هر جايی كه جای گذشت است، به يقين گذشت می كند و حسابگری نمی كند.
چنانچه امام صادق عليه السلام در دعای افتتاح به ما ياد داده است، خدا چنين گذشتی
______________________________ (1)- مجموعة ورام: 1/ 9؛ «قالَ أعرابیٌّ: يا رَسولَ اللّه، مَن يُحاسِبُ الخَلقَ يَومَ القِيامَةِ؟ قالَ: اللّه عز و جل، قالَ: نَجَونا ورَبِّ الكَعبَةِ! قالَ: وكَيفَ ذاكَ يا أعرابِیُّ؟! قالَ: لأِنَّ الكَريمَ إذا قَدَرَ عَفا.»