عقل: محرم راز ملكوت، ص: 7
می دانست؛ زيرا عقل ايشان همه ارزش ها را در وجود پروردگار بزرگ عالم می ديد.
در روايات آمده است: در كنار دروازه مكه، مردم برای حضرت سيد الشهدا، عليه السلام، دلسوزی كردند و به ايشان گفتند: يابن رسول اللّه، اين سفر بوی خون می دهد. شما از اين سفر صرف نظر كنيد! ولی حضرت جواب دادند: اشتياق من به مرگ از اشتياق يعقوب به ديدن يوسف بيشتر است. [11] به راستی كه من، در اين مرگ، سرمايه بندگی را حفظ می كنم و اين تجارت و كسب را از دست نمی دهم. پيامبر اكرم، صلی اللّه عليه و آله، در اين باره می فرمايند:
«الكاسب حبيب اللّه». [12]
كاسب دوست و حبيب خداوند عالم است.
چنين كاسبی حبيب خدا به شمار می آيد. او با پروردگار خويش معامله می كند و پروردگار نيز متاع او را به گران ترين قيمت می خرد. قرآن كريم در اين باره می فرمايد:
«إن اللّه اشتری من المؤمنين أنفسهم و أموالهم بأن لهم الجنة يقاتلون فی سبيل اللّه فيقتلون و يقتلون وعدا عليه حقا فی التوراة و الانجيل و القرآن و من أوفی بعهده من اللّه فاستبشروا ببيعكم الذی بايعتم به و ذلك هو الفوز العظيم». [13]
يقينا، خدا از مؤمنان جان ها و اموالشان را به بهای آن كه بهشت برای آنان باشد خريده است. همان كسانی كه در راه خدا پيكار می كنند، پس دشمن را می كشند و خود در راه خدا كشته می شوند. خدا آنان را بر عهده خود در تورات و انجيل و قرآن وعده بهشت داده است؛ وعده ای حق. و چه كسی به عهد و پيمانش از خدا وفادارتر است؟ پس ای مؤمنان، به اين داد و ستدی كه انجام داده ايد خوشحال باشيد؛ و اين است كاميابی بزرگ.
جهل: بدترين تنگدستی انسان
پيامبر بزرگوار اسلام، صلی اللّه عليه و آله، بعد از اين كه خطاب به حضرت