عقل: محرم راز ملكوت، ص: 236
اصلاح آن به وسيله رسالت پيامبران فساد مكنيد، اين امور برای شما بهتر است، اگر مؤمنيد.
«و إلی مدين أخاهم شعيبا قال يا قوم اعبدوا اللّه ما لكم من إله غيره و لا تنقصوا المكيال و الميزان إنی أراكم بخير و إنی أخاف عليكم عذاب يوم محيط* و يا قوم أوفوا المكيال و الميزان بالقسط و لا تبخسوا الناس أشياءهم و لا تعثوا فی الارض مفسدين». [2]
و به سوی مردم مدين برادرشان شعيب را فرستاديم. گفت: ای قوم من! خدا را بپرستيد، شما را جز او هيچ معبودی نيست؛ و از پيمانه و ترازو مكاهيد، همانا من شما را در توانگری و نعمتی كه بی نيازكننده از كم فروشی است می بينم و بر شما از عذاب روزی فراگير بيمناكم. و ای قوم من، پيمانه و ترازو را عادلانه و منصفانه كامل و تمام بدهيد، و اجناس مردم را هنگام خريدن كم شمارتر و كم ارزش تر از آنچه كه هست به حساب نياوريد و در زمين تبهكارانه فتنه و آشوب برپا نكنيد.
«أوفوا الكيل و لا تكونوا من المخسرين* و زنوا بالقسطاس المستقيم* و لا تبخسوا الناس أشياءهم و لا تعثوا فی الارض مفسدين». [3]
پيمانه را كامل بدهيد و از كم فروشان نباشيد. و متاع و كالا را با ترازوی درست وزن كنيد، و از قيمت اشيا و اجناس مردم به هنگام خريد نكاهيد، و در زمين تباهكارانه فتنه و آشوب برپا نكنيد.
می دانيم آنچه پيغمبران رعايت آن را به مردم سفارش می كردند از پيش خود نبوده، بلكه ابلاغ فرمان خدا به مردم بوده است. قرآن مجيد هم كتابی است كه برای راهنمايی مردم نازل شده است. پس، اين كه موضوع عدالت در پيمانه و ترازو را مطرح كرده نشان می دهد كه اين خواست پروردگار است كه مردم در پيمانه و ترازو اهل ظلم و ستم و تجاوز به حقوق ديگران نباشند.
نگاهی به آيه 85 سوره اعراف
هم چنان كه گذشت، در سوره مباركه اعراف از قول حضرت شعيب،