ايمان و آثار آن، ص: 358
امروز جهان، فقط و فقط ريشه در بعثت محمد بن عبدالله صلّی الله عليه و آله و سلّم دارد. ما می ببينيم چقدر پيغمبر برای عالم و با سواد شدن مردم هزينه كرد. روزی كه پيغمبر آمد و گفت: «طَلَبُ الْعِلْمِ فَرِيضَهٌ عَلَی كُلِّ مُسْلِمٍ.» «1» روزی كه آمد و گفت: «اطْلُبُوا الْعِلْمَ وَ لَوْ بِالصِّينِ فَإِنَّ طَلَبَ الْعِلْمِ فَرِيضَهٌ عَلَی كُلِّ مُسْلِمٍ.» «2» روزی كه اگر اين متن روايت باشد كه گفت: «3» روزی كه آمد و گفت: در روز قيامت، شما را با عقل و علمتان ارزيابی می كنند. روزی كه آمد و گفت: بهشت جای عاقلان است و دوزخ جای مردمِ جاهل و نفهم. آن روز انوشيروان داشت با مردم روم شرقی می جنگيد كه برای ارتش بودجه كم آورد. به نخست وزيرش گفت: اگر ما اين بودجه را تأمين نكينم، از روميان شكست می خوريم. پس اعلام كنيد به جبهه كمك بكنند. فردوسی كه فوكلی ها و كراواتی ها او را صد در صد قبول دارند و ما هم او را قبول داريم، می گويد: پينه دوزی به انوشيروان پيغام فرستاد، من تا پيروزی ايران بر روم، خرج جنگ را می دهم، در عوض، انوشيروان نوشته ای به من بدهد كه پسر من حقّ داشته باشد به مدرسه برود و درس بخواند. انوشيروان گفت: در كشور من، شاهزادگان، فرزندان وزرا و ارتشيان مقام بالا و فرزندان مؤبدان فقط حقّ تحصيل دارند. من حاضرم در اين جنگ شكست بخورم و ايران از دست برود، ولی بر خود، ننگِ اجازه دادن به اين كه بچ پينه دوزی برود درس بخواند را تحمّل نكنم. «4» انوشيروان معاصر پيغمبر صلّی الله عليه و آله و سلّم بود. البته، قبل از وفات پيغمبر، از بين رفت. همان روز پيغمبر می گفت:» آن روز، آن حضرت درب تمام علوم را بر روی مردم گشود.
رسال امام صادق عليه السلام دربار علم فيزيك
يكی از جاهای ديدنی انگليس، كتابخان بريتيش لايبرری «5» است. من كه تنها يك نصف روز به آن جا رفتم،
______________________________ (1) 22. ديلمی، إرشاد القلوب إلی الصواب، ج 1، ص 165. متن كامل روايت در پانوشت بيستم فصل ششم آمده است.
(2) 23. وسائل الشيعه، ج 27، ص 27.
(3) 24. محمد ری شهری، العلم والحكمه فی الكتاب و السنه، ص 207- 206. از اين منبع تحقيقی در رابطه با اين سخن در پانوشت بيست و دوم فصل ششم آمده است.
(4) 25. در پی نوشت نوزدهم فصل ششم، مستند آن به تفصيل بيان شده است.
(5) 26. بريتيش لايبرری يا همان كتابخانه بريتانيا. كتابخانه بريتانيا، كتابخانه ملی انگليس است. ساختمان مركزی كتابخانه در لندن واقع شده است و دارای دو شعبه است: يكی بخش روزنامه ها در شمال غرب شهر كه به آن كتابخانه روزنامه ها می گويند و ديگری در غرب ناحيه يورك شاير، در حومه شهرِ ودربی كه مركز تهی مدارك كتابخانه بريتانيا در آن قرار دارد. مجموعه كتابخان بريتانيا، شامل مجموعه های منحصر به فرد و كميابی است. در حال حاضر، دارای سايت ويژه ای بر روی شبكه اينترنت است. تورق صفحات، يكی از خدمات الكترونيكی جالب كتابخانه است كه بر روی سايت آن ارايه می شود. منبع: سايت آزمايشی دايره المعارف كتابداری و اطلاع رسانی