ايمان و آثار آن، ص: 49
با آن ها به طواف خانه كعبه بروم، ولی الان كه من علم به نجاست آن لباس و حوله های خريده شده از بازار ندارم، آن ها برای من پاك هستند و نماز خواندنم در آن لباس، و طوافم در آن حوله ها صحيح است، و پروردگار عالم نسبت به من كه علم به نجاست آن ها ندارم، حكمی ندارد، و حكمی هم نمی كند، و حكمی هم نياورده. بنا بر اين، در طهارت و نجاسات ظاهری، بنای مكتب الهی بر تسامح است.
تسامح در طهارت ظاهری غير از لزوم رعايت بهداشت در زندگی
البته، رعايت بهداشت در زندگی، غير از اين مطلبی است كه عرض كردم. بر مردم مسلمان، در همه جوانب حيات و زوايای زندگی، رعايت بهداشت، امری لازم است؛ يعنی اگر شما به مقررات بهداشتی اسلام مراجعه كنيد، می بينيد اسلام رعايت بهداشت در همه زوايای زندگی را لازم می داند.
پيغمبراكرم صلّی الله عليه وآله و سلّم می فرمايد: مرد و زنی كه شب غذا می خورند، دندان های خود را خلال كنند، و علاوه بر خلال، مسواك نمايند؛ چون انسانی كه ذرات غذا در بن دندانش بماند، بوی ذرات مانده غذا در دهان، ملائكه رحمت را اذيت می كند. «1» از اين بيان معلوم می شود شب كه انسان می خوابد، خداوند متعال قوای نامريی ای را بر انسان می گمارد تا او بتواند از سر شب تا صبح راحت بخوابد، و آن قوای نامريی آدمی را از حوادث مختلف حفظ می كنند «2»، و در مسأله مسواك حضرت فرموده، اگر بر امت من مسواك دندان امر مشكلی نبود و برای آن ها ايجاد سختی نمی كرد، من بر امتم مسواك كردن را واجب می كردم. «3» بهداشت دهان و دندان، لباس، بدن، مو،
______________________________ (1) پی نوشت
1. أحمد بن محمد بن خالد البرقی، المحاسن، ج 2، ص 558:
عن حمزه، عن أبی الحسن عليه السلام، قال: قال رسول الله صلی الله عليه وآله: رحم الله المتخللين. قيل: يا رسول الله! وما المتخللون؟ قال: يتخللون من الطعام؛، فانه إذا بقی فی الفم، تغير فآذی الملك ريحه.
و نيز در صفح 559 آورده: عن إسحاق بن عمار، قال: قال أبو عبد الله عليه السلام: إنی لاحب للرجل إذا قام بالليل أن يستاك، وأن يشم الطيب؛ فان الملك يأتی الرجل إذا قام بالليل حتی يضع فاه علی فيه، فما خرج من القرآن من شئ، دخل جوف ذلك الملك.
(2) 2. درآيه چهارم سره طارق است كه: «إِنْ كُلُّ نَفْسٍ لَمَّا عَلَيْها حافِظٌ»: هيچ كس نيست مگر اين كه بر او نگهبانی است. در تفسير قمی، ج 2، ص 416 ذيل آيه آورده: «قال: الملائكه.»
(3) 3. كلينی، كافی، ج 3، ص 23:
عَنْ عَبْدِ اللَّهِ بْنِ مَيْمُونٍ الْقَدَّاحِ عَنْ أَبِی عَبْدِ اللَّهِ عليه السلام قَالَ: رَكْعَتَانِ بِالسِّوَاكِ أَفْضَلُ مِنْ سَبْعِينَ رَكْعَهً بِغَيْرِ سِوَاكٍ. قَالَ: قَالَ رَسُولُ اللَّهِ ص لَوْ لَا أَنْ أَشُقَّ عَلَی أُمَّتِی لَأَمَرْتُهُمْ بِالسِّوَاكِ مَعَ كُلِّ صَلَاهٍ.
4. أحمد أمين الكاظمی (1320- 1390):